IDCity: ‘Your City, Your Ideas’, een project van de Koning Boudewijnstichting, biedt jongeren tussen 16 en 25 de kans om hun verbindende idee voor hun stad in werkelijkheid om te zetten. In Aalst krijgen vier projecten daarvoor steun uit het Prins Filipsfonds. Die ondersteuning bestaat uit een bedrag van 5.000 euro en coaching door Silvia Derom en Urban Connector.

Leren sociaal ondernemen

Aalst is na Kortrijk, Verviers, Schaarbeek, Charleroi en Mechelen, de zesde stad waar jongeren met steun van de Koning Boudewijnstichting aan de slag kunnen als sociaal ondernemer. In totaal werden 18 projecten ingediend. De kandidaten verkozen zelf de volgende projecten als winnaars van de Aalsterse editie:

  • De Bib: een broeiplaats en creatieve hub voor jong opkomend talent in de oude bibliotheek van Aalst die binnenkort komt leeg te staan.
  • Naturnus: een initiatief waarbij boven een ecologische, bio-afbreekbare urne een boom wordt geplant, gekozen door de overledene. Het is tegelijk een troostrijk levend monument waar nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten en dat groen brengt in de stad.
  • Padvinder : een mobiliteitsapp voor mensen met een beperking. Die doet meer dan je traject plannen. Bij problemen stelt die oplossingen voor op basis van realtime data van openbaarvervoersmaatschappijen. De thuisblijvers blijven via tracking op de hoogte of kunnen te hulp worden geroepen.
  • SMMT (Senioren mee met technologie) laat senioren kennismaken met nieuwe technologieën en helpt hen, met hulp van jongeren, op weg. SMMT wil workshops organiseren, en ook naar woonzorgcentra trekken.

Persoonlijke en inhoudelijke coaching

De laureaten krijgen een jaar lang zowel inhoudelijke als persoonlijke coaching bij het realiseren van hun traject. Urban Connector staat in voor de inhoudelijke coaching waarbij netwerken, ‘user centered’ research en projectmanagement centraal staan.

Voor die jongeren is dit project daarmee ook een persoonlijk groeitraject. Los van de realisatie van het project, zullen ze groeien door initiatief te nemen, te leren omgaan met tegenslagen, te netwerken en onderhandelen, omgaan met druk en verwachtingen,  … Hiervoor zijn ze met Silvia Derom die hen hierop coacht.

Maken we samen de stad?

Andere projecten

Een belevingsonderzoek naar compact wonen in Vlaanderen

Een belevingsonderzoek naar compact wonen in Vlaanderen

Waarom kiezen mensen voor een compacte woning? Hoe ervaren ze hun woonsituatie? Endeavour, Urban Connector en Fran Bambust zochten dit uit in het ‘Belevingsonderzoek compact wonen’ i.o.v. het Vlaams Planbureau voor Omgeving. Met het onderzoek bieden we inzichten in...

Lees meer
‘We hebben jullie nodig’

‘We hebben jullie nodig’

Eind september ontmoette ZM Koning Filip de laureaten van het IDCity-project. IDCity is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting dat jonge sociale ondernemers uit verschillende steden de kans biedt om een project te realiseren dat bijdraagt aan het...

Lees meer
Hebben we wel een baksteen in de maag?

Hebben we wel een baksteen in de maag?

Hebben we als Vlaming echt wel een baksteen in de maag? Of lijkt dat zo omdat we van jongsaf de boodschap ingeprent krijgen dat een vrijstaand huis buiten de stad de ideale woning is? Samen met Endeavour en Fran Bambust onderzoek ik voor het Vlaams...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This