‘We hebben jullie nodig’

okt 25, 2019

Eind september ontmoette ZM Koning Filip de laureaten van het IDCity-project. IDCity is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting dat jonge sociale ondernemers uit verschillende steden de kans biedt om een project te realiseren dat bijdraagt aan het samenleven in hun stad. Als coach van de Aalsterse laureaten Michiel en Cedric, vergezelde ik hen naar de ontmoeting.

 

‘Het is belangrijk wat jullie doen!’

Zo een ontmoeting is natuurlijk heel speciaal. Vooral het protocol in de omgang met de koning, contrasteert met de dagelijkse leefwereld van de aanwezige jongeren. (En ja, ook die van mij). Maar van zodra ZM de koning de tijd nam om naar het verhaal en de ervaringen van al die jongeren te luisteren, werd alles meer relax en gemoedelijker. Met pertinente vragen te stellen en hier en daar een kwinkslag, stelde hij ieder op zijn gemak. Tegelijk gaf hij al die jongeren erkenning door te benadrukken hoe belangrijk hun bijdrage is in het leven van andere mensen en de maatschappij. 

 

Van rijdende wasserette over jong straattalent tot digitale senioren

En daarin had de koning zeker gelijk. Het is prachtig om zien welke fantastische projecten jongeren verzinnen en hun tanden in zetten.

Dit zijn alvast mijn favorieten:

  • Wash Mobile: daklozen uit Charleroi kunnen terecht in de Wash Mobile om hun kleren te wassen en te drogen. Terwijl ze wachten krijgen ze een kop koffie aangeboden.
  • Jonge videomakers uit Brussel maken maatschappelijke thema’s bespreekbaar met humor.
  • Redside in Kortrijk: jongeren zorgen de voetbal toegankelijk is voor kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen.
  • Le Frigo Solidaire, Verviers: buurtbewoners en handelaars bevoorraden een ‘straatkoelkast’ waaruit minderbedeelden kunnen halen wat ze nodig hebben.

 

Bij mijn favorieten behoren natuurlijk ook de Aalsterse projecten die ik begeleid:

  • Senioren Mee Met Technologie: Cedric laat Aalsterse senioren kennismaken met technologie en doet dat met andere vrijwilligers in een gemoedelijke sfeer.
  • Naturnus: Michiel ontwerpt duurzame urnes en experimenteert met het ontwikkelen van een circulaire urne die vergaat in de grond.
  • Padvinder: Thomas ontwikkelt een navigatieapp voor jongeren met een mentale beperking.

 

Meer info:

 

Maken we samen de stad?

Andere artikels

Pin It on Pinterest

Share This