Over Kopenhagen als fietsvriendelijke stad is al heel wat inkt gevloeid. Door recent zelf de stad te bezoeken, heb ik pas echt ervaren waarom dit hét te volgen voorbeeld is op vlak van duurzame mobiliteit. Vooral de consequente keuzes en (duidelijke) communicatie tonen aan hoe het in ons land véél beter kan. In mijn bijdrage aan de bibliografie over dit onderwerp, duid ik het succes van Kopenhagen a.d.h.v. enkele beelden en het 7E-model voor gedragsverandering.

 

Informeren (Enlighten) en enthousiasmeren (Enthuse)

 

De grootste steden van Denemarken kennen een echte fietscultuur. Een die heel belangrijk blijkt te zijn. Zo vind je op visitcopenhagen.dk ‘bike city’ als eerste thema met heel wat uitleg over verkeersregels, info over fietsverhuurders, … . Je krijgt als bezoeker en inwoner ook de belofte dat je met de fiets op hele leuke plaatsen komt met heel speciale fietsvoorzieningen. Een belofte die ook wordt waargemaakt.

 

Belonen en ontmoedigen (encourage)

Rejseplanen app

Rejseplanen app

 

De wagen gebruiken in Kopenhagen is geen goed idee. De aankoop van een auto wordt in Denemarken heel zwaar belast. Ook parkeren is extreem duur, tenzij je een elektrische wagen hebt. Andere vervoersmodi gebruiken is veel voordeliger. Je kan bv. goedkoop en comfortabel (incl. wifi) met de trein reizen, bussen en metro’s zijn er vrij stipt. Maar je bent er vaak het snelst met de fiets, iets wat de handige app voor openbaar vervoer ‘Rejseplanen’ je ook op attent maakt.

 

Faciliteren (enable)

 

De belangrijkste hefboom tot gedragsverandering: mensen mogelijk maken om steeds opnieuw een duurzame keuze te maken. En dat wordt je meteen gewaar in Kopenhagen: gaande van de uitgebreide fietsinfrastructuur (zowel in de buitenwijken als in de binnenstad), busbanen buiten het centrum die het busvervoer stipt houden, de superhandige app ‘Rejseplanen’, de app ‘Cycling Copenhagen’ met fietsroutes die je offline kan consulteren, talloze fietsverhuurders en fietswinkels, een grote autovrije zone, brede voetpaden, …

 
Koninklijke familie op de fiets in Kopenhagen

Koninklijke familie op de fiets in Kopenhagen

 

Het goede voorbeeld geven (exemplify) en je burgers betrekken (engage)

 

 

In Kopenhagen is fietsen niet alleen voor hipsters, sportievelingen of duurzaamheidskampioenen. Iedereen gaat er met de fiets, tot zelfs de koninklijke familie.

 

Ervaar het zelf (experience)

 

Last but not least: de ervaring is top! Zelf fietsen in Kopenhagen of de stad doorkruisen met het openbaar vervoer is heel eenvoudig en snel. De beste garantie om het opnieuw te doen. En het aan anderen door te vertellen. Zoals ik net deed.

Wil jij duurzame verandering versnellen?

 

Bij ons krijg je geen klassieke of theoretische aanpak. We gaan meteen aan de slag met een creatieve mindset, gericht op echte resultaten en snelle acceptatie. Onze aanpak kijkt vooruit en brengt direct tastbare successen met zich mee.