Bootcamp Wonen en Zorg Aalst

Hoe kunnen senioren langer zelfstandig wonen?

Assistentiewoningen bieden senioren de kans om langer zelfstandig te wonen en leven. Hoewel de voorbije jaren meer en meer assistentiewoningen worden gebouwd, blijven vele leeg staan. Een alternatief concept kan misschien dergelijke woningen aantrekkelijker maken. Zorglab Aalst stelde daarom de vraag om met senioren, ambtenaren, ondernemers, architecten, stedenbouwkundigen en ondernemers een nieuw antwoord te zoeken op hoe senioren langer zelfstandig kunnen wonen.

Starten met de juiste vraag

Een (nieuw) antwoord vinden, start bij de juiste vraag. Daarom hebben we de premisse losgelaten dat de oplossing een type woning is. We gingen met de deelnemers aan de Bootcamp aan de slag met de vraag: “Wat is het ideale ‘assistentiewonen’ voor senioren?”. In deze vraag koppelden we de woning met de ruimtelijke en sociale woonomgeving. De buurt, de publieke ruimte en de nabijheid van voorzieningen en sociale contacten, bepalen evenzeer de levenskwaliteit van senioren (en andere stadsbewoners). 

4 assistentiewijken, 4 invalshoeken

De Bootcamp hebben we opgevat als een tweedaagse:

  • Op dag 1 dompelden we de deelnemers onder in de leefwereld van senioren: welke (zorg)noden hebben ze en welke stakeholders beïnvloeden de kwaliteit van hun leven en de zorg die ze ontvangen? Daarbij hadden we niet alleen oog voor ‘logistieke’ hulp, maar evenzeer voor hun sociale en emotionele noden.
  • Op dag 2 lieten we de deelnemers de ideale ‘assistentiewijk’ ontwerpen in Lego. Dat gebeurde in vier groepen: senioren, zorgprofessionals, ondernemers in de zorg en ambtenaren. Op basis van die ontwerpen deelden de verschillende groepen hun insteken, bezorgdheden en oplossingen.

Resultaat

  • Zorgprofessionals, ontwerpers en architecten, wijkwerkers en ondernemers in de zorg gaven aan op een heel andere manier naar de leefwereld van senioren te kijken en dat laat hen toe om hun werk anders te benaderen.
  • De in Lego ontworpen wijken zorgden voor beleidsaanbevelingen (aan de Stad Aalst en de Vlaamse overheid) en nieuwe onderzoeksvragen. Die werden voor hen gebundeld in een brochure.

Factsheet

  • Opdrachtgever: Zorglab Stad Aalst.
  • Thema’s: wonen, zorg, senioren, ruimtelijke planning.
  • Methodes: onderzoek, Design Thinking, cocreatie, Design Sprints.
  • Partner: Saflot Creative Consultants.

‘Bouwpromotoren en architecten zouden een inleefperiode moeten hebben in de assistentiewijk die wij hebben ontworpen’. – Jozef, 84 jaar, deelnemer Bootcamp Wonen & Zorg.

Wil je met stakeholders een nieuw concept uitwerken?

Pin It on Pinterest

Share This