De oude, vervallen textielfabriek Saffre-frères in centrum Oudenaarde wordt de komende jaren een nieuwe groene en autoluwe woonwijk voor jong en oud. Het stadsbestuur en projectontwikkelaar Revive willen in de centrale hal van de fabriek ook plaats voor een ondernemershub. Via een cocreatietraject met verschillende stakeholders kwamen we tot een invulling van die ondernemershub.

 

Wonen, werken en ondernemen in het hart van Oudenaarde

De laatste jaren zien we in Vlaanderen dat bepaalde bedrijven graag een stek zoeken in het centrum van een stad. Ze willen een uitvalsbasis en werkomgeving in een bruisende omgeving die alvast veel aantrekkelijker is dan een kantoor op een bedrijventerrein.

Cocreatietraject ondernemershub Saffrou

Cocreatietraject ondernemershub Saffrou – Oudenaarde

De ondernemershub van Saffrou (de nieuwe naam voor Saffre-site) speelt in op die trend. Bijzonder aan dit project is dat het ook werkelijk centraal in een nieuwe woonwijk voor onder meer jonge gezinnen komt te liggen. In het cocreatietraject besteedden we daarom de nodig aandacht aan die omgeving. We lieten ondernemers, buurtbewoners, projectontwikkelaar en stadsbestuur bewust nadenken over de plaats van de ondernemershub in de wijk. Niet zozeer de fysieke plaats, maar eerder de rol die hij kan opnemen voor ondernemers, bewoners en de ganse bevolking van Oudenaarde.

We leerden enerzijds welk soort ondernemingen dat er graag een stek heeft en welke service ze nodig hebben. Daarnaast kregen we ook inzichten over welke gemeenschappelijke functies of voorzieningen de hub kan hebben voor zowel de bewoners van de wijk als de ondernemers.

Hoewel verschillende functies een wijk bruisender maken, is ook evenwicht tussen de verschillende belanghebbenden belangrijk. We namen daarom ook randvoorwaarden zoals mobiliteit en geluidsoverlast onder de loep en gaven we beleidsaanbevelingen aan het stadsbestuur.

 

Opdrachtgevers zijn eerste stakeholders

Saffre-frères fabriek OudenaardeTijdens een design thinking cocreatietraject komen er voortdurend nieuwe inzichten, vragen, drempels en opportuniteiten naar de oppervlakte. Ik vind het steeds een leuke uitdaging om in die chaos aan ideeën, feiten en indrukken, de doelstelling van het traject en de uitkomst ervan goed voor ogen te houden. Deze case, waarbij we van bij de start met het stadsbestuur en Revive twee initiatiefnemers hadden en waarbij en cours de route nog een derde bij kwam, heeft me geleerd dat het doel steeds voor iedereen scherp te houden, extra aandacht vraagt. We mochten er niet van uitgaan dat iedereen in de loop van het proces steeds dezelfde invulling gaf aan de einddoelstelling. De nieuwe inzichten die we uit de cocreatiesessies met ondernemers haalden, beïnvloedden immers ook het denken van elke initiatiefnemer. We hebben daarom extra tijd besteed aan procesbegeleiding van de opdrachtgevers en het afstemmen van hun visie op elkaar. Daarmee zette deze opdracht een belangrijk uitgangspunt van designthinking op scherp: je opdrachtgever is je eerste stakeholder.

* Ik werkte voor deze opdracht samen met Adriaan van Saflot Creative Consultants en Ministry of Makers.

 

De inzichten van je stakeholders leren kennen?

Andere referenties

Een belevingsonderzoek naar compact wonen in Vlaanderen

Een belevingsonderzoek naar compact wonen in Vlaanderen

Waarom kiezen mensen voor een compacte woning? Hoe ervaren ze hun woonsituatie? Endeavour, Urban Connector en Fran Bambust zochten dit uit in het ‘Belevingsonderzoek compact wonen’ i.o.v. het Vlaams Planbureau voor Omgeving. Met het onderzoek bieden we inzichten in...

‘We hebben jullie nodig’

‘We hebben jullie nodig’

Eind september ontmoette ZM Koning Filip de laureaten van het IDCity-project. IDCity is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting dat jonge sociale ondernemers uit verschillende steden de kans biedt om een project te realiseren dat bijdraagt aan het...

Hebben we wel een baksteen in de maag?

Hebben we wel een baksteen in de maag?

Hebben we als Vlaming echt wel een baksteen in de maag? Of lijkt dat zo omdat we van jongsaf de boodschap ingeprent krijgen dat een vrijstaand huis buiten de stad de ideale woning is? Samen met Endeavour en Fran Bambust onderzoek ik voor het Vlaams...

Pin It on Pinterest

Share This